Most v Kurimanoch spadol pre ušetrených 10 tisíc eur

29.01.2013 Celý región

Bratislava 29. januára (TASR) – Príčiny pádu mosta v Kurimanoch sú už známe. Odborníci na mostné objekty odhadujú, že za pádom stojí šetrenie na spevnení mosta. Zle postavené podpery sa zrejme zrútili práve kvôli nedostatočnému spevneniu. O život tak prišli 4 ľudia.
Odhadovaná ušetrená suma, ktorá spôsobila tragédiu, je vyčíslená na 10.000 eur. Ide o cenu pár kusov oceľových stojok, ktoré by zlepšili stabilitu skruže.
Celá inštalácia skruží stála 322.000 eur. Posúdenie príčin tragédie z novembra 2012 vyšetrovatelia predložili aj Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS). "Obsah správy je súčasťou vyšetrovacieho spisu," uviedol pre denník hovorca NDS Marcel Jánošík.
Preverovanie statických výpočtov výdrže stojok ešte pokračuje. "Keďže stojky boli postavené tak, ako boli nakreslené, pochybil zrejme aj statik,"uviedlo TASR. Ministestar dopravy Ján Počiatek (Smer-SD) dnes v parlamentnom výbore pre hospodárske záležitosti prednesie správu o opatreniach jeho rezortu na objasnenie situácie po páde diaľničného mosta.
Zdroj: TASR
 

Vyberte región